Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Viva España: mosselen en wijn

Written by: Meridiez

Viva España: mosselen en wijn

Bij mosselen denken de meeste mensen aan witte wijn. Een heerlijke combinatie inderdaad! Maar wat nu als je zin hebt in mosselen op een koude winterdag en dus in een lekker glas rode wijn? Dan kies je een mosselrecept dat perfect bij rode wijn past! De truc zit 'm in de toevoegingen en als je bij de ingrediënten naast mosselen ook chorizo, pimentón la vera en tomatenpuree leest, dan doet opeens de hele wijnkelder mee als potentiële kandidaat.

 

Afgelopen zondag, na een drukke dag, wilden we toch lekker eten zonder uren in de keuken te staan. Dit recept was perfect! Gipsy Kings op standje meeblèren en koken maar!

 

Ingrediënten voor 2 personen als hoofdgerecht

 • 2 kilo mosselen
 • 2 sjalotten
 • 2 tenen knoflook
 • 1 bleekselderij
 • 1 paprika
 • 1 blik kikkererwten
 • 200 gram chorizo (pamplona, ongesneden)
 • 3 el kappertjes
 • 1 blikje tomatenpuree
 • gedroogde chilivlokken naar smaak
 • 1 el pimentón la vera
 • scheut (rode) wijn
 • lekker brood

 

Bereidswijze

 • Leg de mosselen in een grote bak met koud water. De mosselen moeten nu vanzelf sluiten. Exemplaren die dit niet vanzelf doen kun je even een tik geven op het aanrecht. Vaak sluit de schelp zich dan alsnog. Exemplaren die open blijven gooi ik altijd weg.
 • Maak de bleekselderij, paprika, sjalotjes en knoflook schoon en snijd in stukjes.
 • Verwijder het vel van de chorizo en snijd de worst in blokjes.
 • Bak de chorizoblokjes in een hoge pan waar u straks ook de mosselen in gaat bereiden. Gebruik geen olie en bak de blokjes krokant.
 • Haal de chorizoblokjes uit de pan en houd apart.
 • Bak in het chorizovet de groenten aan.
 • Voeg na 5 - 10 minuten de pimentón, chilivlokken en tomatenpuree toe en laat even meebakken.
 • Voeg de kikkererwten, kappertjes en een flinke scheut wijn toe.
 • Voeg ook ca. 150 ml water toe zodat de mosselen in voldoende vocht gaar kunnen worden en breng aan de kook.
 • Voeg de mosselen toe zodra het geheel kookt. Leg de deksel weer op de pan en laat de mosselen gaar worden. Schep regelmatig om. Zodra alle schelpen open staan, zijn de mosselen gaar. Exemplaren die gesloten blijven of die een kapotte schelp hebben, gooi ik weg.
 • Verdeel de mosselen met de groenten over de borden en bestrooi met de gebakken chorizo.
 • Om het helemaal af te maken is zelfgemaakte aioli of knoflookmayonaise heerlijk. Voor het gemak heb ik 2 el Hellmann's (lekker zuur), 2 el Calvé mayonaise (lekker zoet), limoensap, 2 tenen knoflook (fijngesneden) met peper en zout gemengd. Heerlijk met vers brood erbij.

 

Wijn

In het gerecht én in het glas hadden we zondag de Alaviana Floris Levere 2014, een rode blend uit het Spaanse gebied Calatayud. Dit gebied ligt midden in de driehoek Rioja, Ribera del Duero en Priorat. Het is een combinatie van 80% grenache en 20% syrah en het syrahdeel heeft een korte rijping op houten vat gehad. Syrah en grenache vullen elkaar vaak perfect aan, zo ook in deze wijn. De wijn is heerlijk fruitig en sappig maar heeft ook een bite en een kruidige kant. Kersen en rode bessen maar ook rijpe pruimen kun je ontdekken in geur en smaak. Naast het fruit zit er ook een kruidig element in en zelfs iets gebrands, zoals koffiebonen en karamel, aangenaam dus. Dit laatste pakt de kruidigheid van de pimentón en de chorizo geweldig op. Het fruitige van de wijn biedt weer een mooi tegenwicht aan de hartige smaken van de chorizo en de knoflooksaus.  

 

Ik las in mijn aantekeningen terug dat we de vorige keer de Drac Magic blanco 2013 erbij gedronken hadden, een blend van albariño en macabeu / macabeo uit Catalonië. Ook dit was een goede match maar wel door een paar kleine aanpassingen aan het recept. Ik heb toen uiteraard witte wijn bij de mosselen in de pan gedaan, een flinke kneep citroensap erbij, meer kappertjes en het geheel extra op smaak gebracht met verse dragon. Bovendien had ik toen ook de tomatenpuree vervangen door cherrytomaatjes en zongedroogde tomaten. Na een mooie lentedag was dit ook een heerlijk maaltje. 

 

Spelen met wijnspijs blijft leuk!

 

Buen provecho!