Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

City & Culy: Mechelen

Written by: Meridiez

City & Culy: Mechelen

Vorig najaar hebben we twee heerlijke dagen beleefd in het mooie Mechelen. Hoog tijd om al die herinneringen weer op te halen en met jullie te delen in dit blog.

 

Slapen

Ons hotel Martin's Patershof was fantastisch: een voormalige kerk, omgebouwd tot hotel. Dus een prachtig glas in lood raam op de kamer en ontbijten op het altaar! (En bij dat ontbijt stond ook een uitgebreid kaasplateau van Schockaert, dé fromager uit Mechelen, voor echte kaasfans!)

NaamNaam

Zien en doen

Mechelen is geen grote stad maar toch hebben wij er twee bijna volle dagen rondgeslenterd. Het is niet zo'n shopstad als Antwerpen of Brussel maar meer een slenter- en eetstad. Het is in deze bourgondische stad ook zeker geen straf maar zelfs een must om regelmatig ergens iets te eten en drinken. We vonden het wel eens jammer dat we niet meer adresjes konden proberen!

Naam

Het centrum is compact en heeft veel leuke straatjes en geveltjes. Ook zijn er veel kerken te bezichtigen die ook echt de moeite waard zijn (schilderijen van Rubens!). Er is veel documentatie over de bezienswaardigheden te vinden en de mensen zijn ontzettend behulpzaam om je te adviseren. De Romboutskathedraal mag je niet missen en ook de beklimming van de toren is een aanrader: op elke 'verdieping' interessante zaken over de bouw, de klokken en het uurwerk en eenmaal boven een schitterend uitzicht. Het was zo helder dat ik het Atomium in Brussel kon zien!

 

Van een hele andere orde is Museum Kazerne Dossin: een museum over Jodenvervolging tegenover de plek waar vroeger mensen zich moesten melden voordat ze op transport gezet werden naar Auschwitz. Door de ontelbare foto's, bronnen en zeker ook de link naar het heden komt deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis echt tot leven. We zijn drie uur binnen geweest en eenmaal buiten hebben we een flink poosje gelopen en gezwegen, nog steeds onder de indruk van alles wat we gezien en gehoord hadden.

 

Eten

Koffie: Kaffee-Ine: alternatief zaakje met heerlijke espresso. Beans: lekker shotje cafeïne op een terrasje op de IJzerenleen in het zonnetje.

NaamNaam

Lunch: traditioneel Belgisch lunchen op de Grote Markt bij Den Amitié: garnalenkroketjes en gehaktballen met krieken. Hip en gezond lunchten we bij Sister Bean: op ons tafeltje buiten in de zon stonden een heerlijke salade en een broodje met huisgemaakte kipsalade. Het eigengemaakte zoet in de vitrine zag er ook erg verleidelijk uit maar dit hebben we niet geproefd.

NaamNaamNaam

Teatime: Patisserie Savarin is een begrip in Mechelen en zij hebben ook een tearoom: Coffee & Cake. In de vitrine van de bakkerij iets lekkers uitzoeken en dan smullen maar met een potje thee erbij. Recht tegenover de Romboutskathedraal zoals te zien aan de spiegeling in de etalage!

NaamNaamNaam

Wijn: mijn eerste zoekterm als we een stad bezoeken is altijd 'wijnbar'. En ook in Mechelen had ik weer geluk! Wijnbar Unwined is een wijnbar die je in je eigen stad wil hebben: gave aankleding, goed personeel, een aantrekkelijke kleine kaart met een geweldige kaas-charcuterieplank en natuurlijk met een verrassend en mooi aanbod wijnen. Leuke manier ook om wijnen te rubriceren, kijk maar naar de foto van het bord. De verrassingswijn hebben we natuurlijk ook besteld: even blind proeven en raden en daarna lekker genieten van deze bijzondere wijn. Even een wijntje doen als aperitief liep door het verleidelijke aanbod iets uit zodat we uiteindelijk later op de avond alleen nog maar een hamburger zijn gaan eten bij Il Cardinale. Zie beneden.

NaamNaamNaamNaam

Diner: tsja, op de eerste avond was er voor een echt diner niet meer zoveel plaats na een uitgebreid bezoek aan Unwined! Maar gelukkig paste het concept van Burgerbar Il Cardinale perfect bij onze overgebleven lekkere trek. Het was een komen en gaan van mensen dus voordat we aan tafel mochten hadden we royaal de tijd om deze toffe zaak goed te bekijken. Ons tripje begon wel erg kerkelijk te worden: slapen in een kerk en eten bij de kardinaal waar de keuken 'God's office' heet en er Maria's aan de muur hangen! Maar dan is God ook goed in flippin' burgers! Mijn notenburger met coleslaw was heerlijk en de classic was klassiek goed!

 

Ook de tweede avond geen uitgebreid diner want we moesten nog naar huis rijden. Het werd een heerlijk hoofdgerecht bij restaurant De Witten Vos op de Grote Markt en hier hebben we 'ons' wildseizoen geopend met een heerlijk wildstoofpotje en een biefstuk van het hertenkalf. Een glaasje Gouden Carolus, hét bier van Mechelen, mocht niet ontbreken om dit geweldige citytripje af te sluiten. 

NaamNaamNaam

Om op zijn Belgisch af te sluiten: Saluukes hè, Mechelen!