Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Tags

recensie food

Nieuwsbrief

Pizza Napoletana

Written by: Meridiez

Pizza Napoletana

Het werd weer eens tijd voor een pizza-item in mijn blog. Twee jaar geleden heb ik in een serie blogs beschreven hoe je thuis zelf de heerlijkste pizza's kunt maken. Deze pizza's zou je van het type pizza romana kunnen noemen. Een pizza uit Napels heeft (in vergelijking met de pizza uit Rome) als kenmerk de dikkere korst. Kijk maar naar de foto's!

 

In dit blog geen recept, maar een recensie van een bijzondere pizzeria in Genk: Il Proverbio. Il Proverbio omschrijft zichzelf als autentica pizzeria napoletana. Dat schept verwachtingen! 

 

Bij binnenkomst worden we meteen verrast. Mijn beeld van een pizzeria is een donkere knusse ruimte met veel wandschilderingen, mandjesflessen en andere 'typische' Italiaanse zaken. Bij Il Proverbio is niets van dit alles te bekennen. Strak en licht zijn hier de kenmerken. Hierdoor gaat alle aandacht uit naar de keuken met grote (ronddraaiende!) pizza-oven en natuurlijk naar de Napolitaanse spreekwoorden die op de muren geschilderd zijn. What's in a name: proverbio is Italiaans voor spreekwoord. 

NaamNaamNaam

De kaart heeft als hoofdgerechten echt alleen maar pizza's maar wel een uitgebreide keuze! Vooraf kun je bruschette, kaas en vleeswaren en salade bestellen en er zijn ook enkele desserts. Trouw aan het concept dus! En trouw aan de herkomst. Bijna alle producten hebben een beschermde oorsprongsbenaming! Gele tomaten van de Vesuvius, olijven uit Gaeta, buffelmozzarella uit Campanië en ga zo maar door. Fantastisch, wat een liefde voor de streek én voor kwaliteit!

 

Wij kozen vooraf voor een bordje met bruschette. Heerlijk brood, vers uit de pizza-oven en verrukkelijke ingrediënten als beleg zoals gegrilde paprika, buffelmozzarella en parmaham. Een mooie portie zodat je plaats over houdt voor het klapstuk van de avond, de pizza's! Van de kaart kozen we pizza Santa Lucia met tomaatjes, buffelmozzarella, pecorino, buffelricotta, Napolitaanse salami en pepers. De suggestie van de dag paste goed bij de herfst: pizza bianca met porcini, pecorino en truffeltapenade.  Smullen!!! De bodems zijn ontzettend lekker en het 'beleg' erg smaakvol en puur.  Buonissimo!

NaamNaamNaam

Na de bruschette en pizza's hadden we eigenljk wel al genoeg gehad. Maar de mededeling dat er roomijs van buffelmelk was liet alle twijfel over een toetje verdwijnen. Dit moesten we proeven! En ik ben erg blij dat we dit gedaan hebben. Het ijs smaakte heerlijk fris en had in de verte een zelfde smaaktoets als de mozzarella di buffala. Heel bijzonder!

 

U denkt misschien, waarom heeft Cecile de wijnkaart niet beschreven? Ons bezoekje aan Il Proverbio was voorafgegaan door een middag Giro d'Italia bij Licata Vini: een ontzettend grote overzichtsproeverij van deze fantastische importeur. We hebben het bij Il Proverbio dus bij een glaasje huiswijn gelaten.

 

Bent u nog nooit in Genk geweest? Rijd dan voor het pizza-diner even langs C-mine. Het is echt de moeite waard om een kijkje te nemen bij dit cultureel complex dat gevestigd is in de oude mijngebouwen. De schachten staan nog buiten en de machinerie is binnen nog zichtbaar. Er is een theater, bioscoop, expositieruimte, horeca en nog veel meer op dit terrein.

NaamNaamNaam

Il Proverbio  is geen plek voor een avondvullend diner, maar als we weer een keer zin hebben om buiten de deur pizza te eten, dan stappen we graag in de auto naar Genk! Het is de beste en smakelijkste pizza die ik buiten Italië ooit gegeten heb! 

Tags

recensie food