Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Zarzo zindert!

Written by: Meridiez

Zarzo zindert!

Als afsluiting van ons jaarlijkse vriendinnendagje was restaurant Zarzo in Eindhoven het eindpunt én hoogtepunt van de dag. We hadden al zeer goede verhalen over Zarzo gehoord maar waren er nog nooit zelf geweest. Met hooggespannen verwachtingen begonnen we dus aan deze avond en al heel snel wisten we zeker dat onze verwachtingen overtroffen zouden worden. Wat een top tent!

 

Bij binnenkomst valt de Spaanse muziek, de mooie inrichting en de aardige bediening al als een warme deken om je heen. Eerst even borrelen in een van de grote stoelen met natuurlijk een heerlijk glaasje cava en twee kleine hapjes. De link met de Spaanse roots van eigenaar Adrian wordt leuk én smakelijk gelegd met de Ibericokroketjes, lees maar even de tekst van het blaadje waar de kroketjes op liggen. De inrichting en aankleding is echt heel gaaf gedaan: een aantrekkelijke mix van modern, industrieel, rauw en warm. Voor een compleet beeld van de inrichting moet u echt even de virtuele tours maken. Of zelf gaan kijken!

NaamNaamNaam

Daarna naar beneden naar onze tafel met zicht op de keuken. Hier kregen we ook nog 3 amuses waarbij het 'eitje' met sinaasappelijs en wortel echt een plaatje was, kijk maar naar de bovenste foto! We hadden ondertussen al gekozen voor het vijfgangenmenu met bijpassend wijnarrangement. Want we wilden niet alleen de kookkunsten van Adrian proeven maar ook de kunsten van sommelier Randy Bouwer. Als je bij de beroemde wijn-spijswedstrijd Coppa Jerez meerdere prijzen wint, dan belooft dat veel goeds!

 

De menukaart licht een tipje van de sluier op over wat er gaat komen, maar alle borden overtroffen onze verwachten en veel leuker nog, ze verrasten ons keer op keer! De smaken waren puur en er lagen niet te veel ingrediënten op het bord zodat elk onderdeel tot zijn recht kon komen. Op papier: paling/ eendenlever/ biet. Scheermes/ spek/ tomaat. Rog/ lamsoor/ beurre noisette. Beef/ artisjok/ witte ui. Eigengemaakte cheesecake/ blauwe bes. Op het bord kregen we dit!

Naam

Bij al deze smaaksensaties serveerde Randy ons telkens een verrassende wijn mét een mooi verhaal. In rap tempo en met ontzettend veel enthousiasme introduceerde hij de wijnen bij ons met telkens ook een persoonlijke touch. Bij het bijschenken steeds even een momentje van terugkoppeling met nog een nieuw stukje info. Genieten!!!!  De verrassing van de avond voor mij was de wijn bij de scheermesjes. Een stille wijn gemaakt van xarel-lo uit Penedès (bij Barcelona). Normaal verdwijnt deze druif in de cava als blend met andere druiven. En in deze wijn mag hij (bijna) in zijn eentje schitteren. Wat een ontdekking!

 

Ik zou alles wel tot in detail willen beschrijven want het was allemaal heerlijk en verrassend maar ik zal me toch maar even beperken, hoe lastig dat ook is! Ik moet echt iets zeggen over de bief. Deze komt namelijk boven aan mijn top 3 te staan van best bereide stukjes rundvlees ever. Aan een kant (deze ligt op het bord dus kun je niet zien) heerlijk krokant aangebakken op de Little Green Egg en daarna in oven en sous vide verder bereid zodat het helemaal gaar is maar super super mals! Briljant! En een sublieme combinatie met de volle en rijpe Lilac Wine by Jeff uit de Roussillon.

 

Ook het toetje verdient aandacht. het woordje 'eigengemaakt' in de omschrijving moet je echt heel letterlijk nemen!! We kregen een beslagkom met daarin (natuurlijk eetbare) ingrediënten van de cheesecake. Deze moesten we zelf door elkaar roeren en dan eten. Wat een geweldig idee! Het 'bloem' is een soort gemalen macarons/amandelmeel, de 'boter' is lemon curd, de 'eidooier' is natuurlijk ook geen echt rauw ei en verder natuurlijk de bessen en een laagje crème fraîche. Als je het hebt over beleving aan tafel, dan scoort dit ontzettend hoog!

NaamNaam

En als je dan al met pijn in het hart moet constateren dat de avond al bijna om is, word je nog eens omver geblazen door alle bijzondere friandises bij de koffie/thee met als leukste de peanut butter marshmellow die je zelf moet roosteren boven het vuurtje. 

 

Eigenlijk moet je het helemaal niet over geld hebben bij zo'n avondje uit maar misschien bent u toch benieuwd. We betaalden € 137,50 p.p. voor het vijfgangenmenu met wijnarrangement, onbeperkt water, cava vooraf en koffie/thee met friandises na. Ik vond het dit geld helemaal waard!

 

De verrukkelijke verrassingen op je bord, de verhalen bij de wijn, de actie in de keuken, eigenlijk de hele setting maakt Zarzo tot een echte beleving! Het klinkt cliché maar is echt waar! En ik weet zeker dat ik een keer terug 'moet' want mijn man was (en is nog steeds) stikjaloers dat hij dit allemaal gemist heeft. Ik offer me graag op om met hem nog een keertje een avondje Zarzo te doen!