Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

City & Culy: Rotterdam

Written by: Meridiez

City & Culy: Rotterdam

Sinds vrienden van ons in Rotterdam wonen, komen we vaker in 010. En met heel veel plezier want het is echt een aantrekkelijke stad (geworden)! Dit blog wordt dan ook een opeenstapeling van tips die we tijdens onze laatste bezoekjes verzameld hebben.

 

In mei hebben we samen met onze vrienden heerlijk voor toerist gespeeld: reisgids 100% Rotterdam in de hand en lopen maar! We hebben de wandeling gemaakt die vanaf Blaak via de Oude Haven naar Kop van Zuid gaat en dan via de Erasmusbrug weer terug naar de Meent. We hadden ontzettend mazzel met het weer dus konden op en top genieten van al die gave gebouwen en indrukwekkende architectuur op de route. Stukken van Kop van Zuid deden ons denken aan Kopenhagen en dan met name de wijk Christianshavn. Het voelde dus echt als een vakantiedagje. Het eindpunt van onze wandeling, De Meent, vind ik een superleuke straat om te winkelen. Voor iemand die normaal in Roermond en Maastricht shopt is het aanbod aan winkels, merken en kleding hier bijzonder. Aanrader!

 

Natuurlijk kan ik dan niet voorbij gaan aan De Markthal. Indrukwekkend om te zien en echt al je zintuigen worden op scherp gezet. Als eerste loop ik telkens naar De Patissier. Hier heb ik ooit al eens een blog over geschreven. Bij elk bezoek MOET ik iets kopen: nieuwe chocolade of zoals afgelopen zaterdag een macaron gevuld met ijs. Goddelijk! Monsieur Saucisson blijft ook een geweldige formule met een aantrekkelijk aanbod aan worstjes.  De drukte, het proeven en vooral het enthousiasme van de worstmeneren maken dit tot een hele leuke kraam. 

NaamNaam

Bij onze bezoekjes hebben we al op verschillende plekken geluncht. Als je op Rotterdam Blaak uitstapt, sta je zo in de Markthal. Hier zijn veel zaakjes waar je iets kunt eten. Op basis van een tip van De Buik van Rotterdam hadden we aflopen zaterdag voor Obba's Foodbar gekozen. Ik verwachtte allemaal mezze uit het Midden-Oosten te krijgen maar op de lunchschotel die wij bestelden lagen shoarma, pittig gehakt, salade, friet, Turks brood, tzatziki, pastasalade, insalata russa en gelukkig ook twee soorten hummus (een met zongedroogde tomaten en feta) en een soort quesedilla's. Het was allemaal lekker en vers (en € 25,- voor deze schotel is niet duur) maar ik vond het niet zo bijzonder als ik gehoopt had. 

 

De volgende keer als we op Blaak uitstappen loop ik liever iets verder door naar Brasserie Pierre. Dit was ons vertrekpunt van de mooie toeristische wandeling die ik hierboven beschreven heb. Brasserie Pierre heeft een klassiek Franse kaart en uitstraling. Ik had gekozen voor een pain met zelfbereide rosbief. Ik ben helemaal niet zo'n rosbieffan, maar als het vlees zelf gebraden en mooi dun gesneden is, dan kun je daar geweldige gerechtjes mee maken. En Pierre weet hoe dat moet! We waren zo druk in gesprek en aan het smullen dat het foto's maken er bij ingeschoten is. 

 

Vlakbij Rotterdam Centraal Station zit Salt & Tasty. Bijzonder gebouw en alle vis wordt geleverd door Schmidt Zeevis. Genoeg reden om het vistrio met onder andere een garnalenkroketje op een briochebroodje als lunch te kiezen. Heerlijk! Wij waren er rond lunchtijd maar we willen er zeker rond borreltijd nog eens terug gaan. Wijnkaart en bites lonken!

NaamNaamNaam

Op Kop van Zuid moet je toch echt een keer neerploffen bij Hotel New York. Het uitzicht op het water en op de mix van historische en moderne gebouwen is prachtig en met een beetje zon kun je makkelijk uren blijven zitten omdat glazen schermen je uit de wind houden. De kaart met veel speciaalbiertjes, een aantal wijnen per glas en een groot borrelaanbod zorgt dat je ook lang wil blijven zitten hier!

NaamNaam

Als je nog plaats en tijd hebt voor een diner, dan is Ristorante Napoli aan de Meent een aanrader. Wij sloten hier onze stadswandeling af met een heerlijk authentiek Italiaans diner. De bediening bestaat (grotendeels) uit Italianen die ook het liefst gewoon Italiaans tegen je praten. Sfeer dus! En wat er op het bord komt is puur en (h)eerlijk. Vooraf hadden we verse burrata: briljant lekker, maar wel ontzettend veel. Als hoofdgerecht canneloni met truffel en porcini. Buonissimo! Helaas moesten we de laatste trein terug naar Sittard halen en was er geen tijd meer voor een dolce. Maar dat komen we een ander keertje wel goedmaken! 

 

Er valt nog genoeg te ontdekken in deze booming stad. Snel weer een aanleiding bedenken om die kant op te gaan!