Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

City & Culy: Kopenhagen: smørrebrød and ...

Written by: Meridiez

City & Culy: Kopenhagen: smørrebrød and ...

In mijn vorige blog toen we net terug waren uit Kopenhagen heb ik jullie al lekker gemaakt voor deze geweldige stad. Maar ik denk dat je na het lezen van dit culy-blog over Kopenhagen echt meteen gaat boeken!

 

Wie Denemarken zegt, zegt smørrebrød! Eigenlijk zijn het gewoon gesmeerde sneetjes roggebrood, maar de Denen hebben dit verheven tot kunst en iets dat je echt buiten de deur wil gaan eten! Smørrebrød is bijna overal te krijgen maar sommige zaken hebben zich hierin gespecialiseerd. Wij kozen zo'n zaakje: Brooklyn Bar, op de hoek van de Nyhavn. Het mooie hier is dat je een plateau kunt bestellen met verschillende soorten smørrebrød. Wij kregen er 6 voor ons tweetjes. Je ziet het brood niet meer liggen door al dat beleg. Het roggebrood zelf is al ontzettend lekker en al die heerlijke 'toppings' zoals garnalen, zalm, fricandeau e.d. maken het helemaal af. Smullen! 

Naam

De neiging was groot om de tweede dag weer zo'n plateau te bestellen voor de lunch, maar de nieuwsgierigheid naar het concept smushi zorgde ervoor dat we rond lunchtijd bij het Café van Royal Copenhagen neer ploften om daar smushi te gaan eten. Smushi is een leuke woordspeling van smørrebrød en sushi. Op sushi-formaat kwamen (natuurlijk op servies van Royal Copenhagen) drie kleine smørrebrødjes: 1 met fricandeau van eend met crème van gedroogde abrikozen, 1 met gerookte zalm en 1 met haring en bietjes. Klein maar errug fijn! 

Naam

Voor de laatste lunch van ons tripje (en het zou ook meteen het diner zijn!) hadden we een Christmaslunch gereserveerd bij Sankt Annae, een traditioneel Deens restaurant. Vrienden hadden ons dit aangeraden (zelf weer getipt door Deense vrienden) met de waarschuwing dat de porties niet gering zouden zijn en dat we waarschijnlijk niet meer voor een diner hoefden te reserveren die avond. Vol vertrouwen in onze goede eetlust dachten we dat dit wel mee zou vallen. Maar we hebben echt niets meer gegeten die dag! Het was inderdaad zeer uitgebreid maar vooral ook ontzettend lekker! Zes gangen met telkens bijpassend brood, sauzen en garnituur. Van diverse bereidingen van haring via gerookte zalm, eend en nog veel meer vlees naar de toetjes: eerst een Deens kaasplankje en daarna nog een enorm bord rijstepudding met warme kersen en amandelen. Zodat je alle eventuele gaatjes in je buik nog even af kunt vullen als het ware. Pfff, wat een verwennerij maar je moet wel een enorme Viking zijn om ook al deze bordjes weer leeg terug te geven aan de keuken. En dit was dus de small Christmas lunch ... Om ook qua drank in Deense sferen te blijven hebben we ook een glaasje Akvavit gedronken. Sterk spul maar een geweldige combinatie met de haring.

NaamNaamNaamNaam

Voor het diner hoef je niet lang je honger uit te stellen. Veel restaurants zijn al vanaf 18.00 uur open en dan stroomt het ook echt al vol. Niet gek als je bedenkt dat de zon al rond 15.00 uur onder begint te gaan. Het is voor je gevoel dus toch al heel lang avond! Maar als je denkt dat je een avondvullend programma hebt door te dineren, dan heb je het mis. In alle restaurants werden we ontzettend vriendelijk en gastvrij geholpen maar het tempo lang erg hoog. Zelfs bij ons uitgebreidste diner met 5 gangen hadden we na 1,5 uur al buiten kunnen staan als we zelf niet even aan de rem hadden getrokken. Het is goed bedoeld en blijkbaar gebruikelijk (Denen zelf werden net zo snel geholpen) maar het past niet helemaal bij ons idee van een avondje lekker uit eten. Van de drie restaurants waar we gedineerd hebben springt restaurant Cofoco er echt met stip boven uit. Madklubben bistro de luxe had heerlijke eend met een bessensaus, Oysters & Grill heerlijke oesters en een mooi stukje gegrild vlees maar bij Cofoco was het helemaal top. Een mooie fusion van Deense smaken en producten met mediterrane invloeden in een hipper en sjieker jasje. Foto's heb ik hier niet gemaakt: manlief was jarig en er moest genoten worden van wijn, spijs en gezelschap! Ga zelf maar een keertje proeven om te zien wat wij gegeten hebben! 

 

Wat zijn dus typische Deense smaken en ingrediënten? Haring (zachter en milder dan de 'onze'), gerookte zalm (zo ontzettend smaakvoller en verser dan hier!), zoete (!) mosterd, dille, rode bietjes, 'augurk', veel verschillende bessen, mierikswortel en (in de winter) veel eend. Veel friszure smaken dus die een heel ander smaakpalet geven dan een mediterrane of oosterse keuken. Ik heb ontzettend genoten van de Deense keuken. Jammer dat er in Nederland niet/amper Deens gekookt wordt. 

 

Oh ja, mocht je je afvragen waarom Noma nog niet genoemd was in dit blog? De hele crew was in december in Japan om daar een pop-up restaurant te runnen. Goed argument om nog een keertje terug te gaan naar Kopenhagen, toch?