Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Vino!!! Alto Adige: parte uno

Written by: Meridiez

Vino!!! Alto Adige: parte uno

Na bijna drie weekjes vakantie wordt er weer gewerkt bij Meridiez. Maar de vakantie blijft een grote rol spelen! Niet gek dus dat mijn blog nu over Alto Adige gaat: een prachtig wijngebied dat we de afgelopen vakantie bezocht hebben. We verbleven drie nachten in Bolzano, op doorreis naar de Marche (ook een wijngebied!). Het was een relatief kort bezoekje, maar door een goede planning vooraf (natuurlijk met de Gambero Rosso in de hand!) hebben we toch een heel goed beeld gekregen van deze wijnregio. Enige conclusie: we moeten terug!!!!

NaamNaamNaam

In mijn enthousiasme wil ik jullie zo veel vertellen en laten zien, dat ik mijn verhaal maar verdeel over meerdere blogs. Vandaag een algemeen stukje over Alto Adige met natuurlijk diverse culytips. In een volgend blog gaan we dieper in op de wijn en houden jullie wijn-highlights van mij te goed!

 

Alto Adige in het kort

  • Bolzano ligt ongeveer 900 kilometer van Sittard. Manlief lekker laten scheuren over de Duitse snelwegen, makkelijk de Brenner over, wij zaten om 17.00 uur 's middags al op een terrasje in de Italiaanse zon, natuurlijk met een glaasje vino!
  • Alto Adige = Südtirol dus alles is tweetalig. Een woordje Italiaans lukt ons wel aardig, maar Duits is toch net iets makkelijker!
  • Ook in het eten merk je de mix van Oostenrijks en Italiaans. Je kunt overal degelijke boerenkost en schnitzel krijgen, maar de pasta's, pizza's en andere Italiaanse toppers staan ook overal op kaart. En niet te vergeten de heerlijke espresso's en ijsjes. Fusion is het leukste: ravioli met brandnetel en een lokale bergkaas of espresso met Apfelstrudel. Smullen!
  • In Alto Adige valt de minste regen van heel Italië. Noord-Italië klinkt fris, maar toen wij er waren was het 35 graden en dit was volgens de inwoners geen uitzondering voor de zomer. Overdag dus lekker warm en zonnig maar 's avonds koelt het heerlijk af en waait er ook een verfrissend windje. Niet alleen mensen vinden dit fijn, maar ook druiven worden hier heel gelukkig van! Even een beetje theorie: bij een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht kunnen de aroma's van druiven zich veel beter ontwikkelen en dat proef en ruik je meteen in de wijn. Dat verklaart ook de smaakvolle wijnen!

NaamNaamNaam

Culytips

  • Gelato: Gelateria Eccetera in Bolzano. Vooral het groene appelijs (Alto Adige = groene appel!) en het chocoladeijs (van de bijzondere chocolade die ik bij Chocolátl in Amsterdam geproefd had!)
  • Mangiare: sjiek dineren bij restaurant Löwengrube, gutbürgerlich eten met prachtig uitzicht bij Restaurant / Weingut Plattenhof in Tramin, een bijzondere pizza (camicie) bij Nussbaumer.
  • Enoteca: een (of meer!) wijntje(s) bij wijnbar Fischbanke in Bolzano. Een oude hippie als baas, een oude vismarkt als locatie (de stenen uitstaltafels zijn nu bartafels), heerlijke wijnen per glas op de kaart en een bomvol terras.
  • Albergo: hotel Stiegl-Scala: viersterren, royale nieuwe kamer met balkon, een mooi zwembad en heerlijk ontbijt geserveerd in de tuin met uitzicht op de bergen.
  • Vino: wordt vervolgd ...

 

Ik zeg alvast 'Zum Wohl' en 'arrivederci' tot het volgende blog!

 Naam