Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Tags

food

Nieuwsbrief

In choc bij Chocolátl

Written by: Meridiez

In choc bij Chocolátl

Voor al die andere chocoholics heb ik een geweldige winkeltip: Chocolátl in Amsterdam. 

 

Sinds ik in februari in het NRC een artikel gelezen had over het chocoladeprincipe Bean to bar en de winkel Chocolátl is dit in mijn koppie blijven rondzingen. Hier wil ik ook naar toe! Het heeft even geduurd maar in mei waren we in Amsterdam en hadden we ook tijd om helemaal op ons gemak Chocolátl te bezoeken. 

 

Vol verwachting stapten we de zaak binnen, klaar om een paar heerlijke repen chocolade te kopen. We werden overdonderd: wat een enorme hoeveelheid verschillende chocoladerepen, wat een kleuren! We wisten eigenlijk niet waar we moesten kijken.  Net voordat we ons gingen afvragen waar we moesten beginnen werden we aangesproken door de verkoopster. Ik vertelde haar meteen dat we op basis van het artikel uit het NRC Chocolátl wilden bezoeken en dat we uit Sittard kwamen. Ze werd nog enthousiaster dan ze ons al begroet had en bood ons meteen aan om verschillende chocolades te gaan proeven.

NaamNaam

Dat maakt Chocolátl helemaal top: naast het feit dat je je ogen uitkijkt mogen ook de smaakpapillen in actie komen. Het personeel is ontzettend aardig, enthousiast en kundig. Geef aan welk type chocolade je favoriet is en de laatjes gaan open. Toen ze hoorde dat we van redelijk pure chocolade houden trok ze meteen allemaal laatjes en bakjes open om ons hele kleine stukjes te laten proeven. Wat een smaaksensaties! En wat een verschillen tussen al die repen, geweldig! Terroir en chocolade! Eyeopener: wat een intense en verschillende smaken kunnen in de chocolade zelf zitten, zonder toevoegingen van nootjes of i.d. Zo proefden we een reep uit Vietnam die heel kruidig smaakte met een vleugje kaneel. De repen uit Madagascar die we proefden hadden juist hele fruitige tonen alsof er rode bessen in zaten. Maar het was gewoon een (extra) pure reep chocolade, bizar!

NaamNaam

De repen smaken dus verrukkelijk maar ze zien er ook nog eens allemaal super mooi uit. Alleen al door die mooie wikkels word je al betoverd en dan heb je nog niets geproefd! De repen variëren nogal in prijs maar zijn over het algemeen stukken duurder dan de repen chocolade die in de supermarkt liggen. Maar als je het hebt over prijs-kwaliteit dan zit dat helemaal goed: from bean to bar is alles met zorg gedaan. En door al die intense en bijzondere smaken heb je genoeg aan een klein blokje en kun je dus veel langer genieten van die reep.

 

Te zeer in choc om al weer naar buiten te gaan besloten we om een espresso te drinken in de zaak, natuurlijk met een chocolaatje erbij. En ook dit was weer iets super bijzonders: een chocoladetruffel maar dan gemaakt op basis van kokosvet in plaats van slagroom. Ik vond de pure variant echt heerlijk, manlief werd spontaan fan van de variant met champagne. Waar je na een normale truffel al meteen vol zit door al die room, zijn deze truffels heerlijk luchtig (en zou je er dus zo nog meer van kunnen en willen eten!). We proefden ook nog een bonbon met ganache gemaakt van de Vietnamese chocolade. Ook hier kwam die kruidige smaak weer terug, yammie!

Naam

We waren zo gezellig aan het kletsen met het personeel dat zij zelf de chocolade-wijnproeverij van die avond ter sprake brachten. Chocolade en wijn, dan heb je me helemaal ingepakt! Aangezien we die avond niet terug konden komen, werd er al een fles open getrokken en kregen we al een voorproefje van de choco-wijnproeverij. We werden ingezet als testpanel en dan zeggen we geen nee! We kregen een glaasje witte Rioja en daarbij een stukje pure chocolade uit Ecuador. De match was onverwacht goed! De chocolade had een vol mondgevoel en de wijn ook. Je zou bijna nog meer over de 'afdronk' van de chocolade willen zeggen dan over die van de wijn.

 

Na meer dan een uur zijn we uiteindelijk toch maar verder Amsterdam in gegaan maar niet zonder een paar repen voor thuis. Het was die dag superheet dus we durfden niet te veel mee te nemen. Naast enkele repen hebben we ook een doosje Single Origins van Domori gekocht: 1 producent, 1 type boon maar wel uit 6 verschillende landen. Binnenkort choco-terroirexperiment. Kan niet wachten!!!

Naam

Ontzettend jammer dat Amsterdam net ietsje te ver rijden is om af en toe een heerlijke reep chocolade te scoren. Nu maar hopen dat de webshop snel online is! De plannen om met een surpise-abonnement te werken waarbij je iedere maand een pakketje met chocolade krijgt mogen wat mij betreft per direct uitgevoerd worden!
 

 

P.S. Als je dan toch in de Hazenstraat bent, loop dan ook even bij Oliveira naar binnen voor een fles heerlijke olijfolie en gerookt zeezout. Bourgondisch straatje!

Tags

food