Laatste foto's

Thuiskookworkshop Pasta dalla tua cucina met kookclubje. Gekleurde pasta maken met de pastamachine
Kinderkookworkshop, kookworkshop Kidz, verjaardagsfeestje, pasta maken
Kookworkshop Seasonz aan huis in Hunsel: ravioli met truffel maken. Inspiratie opdoen voor het kerstmenu.
Kookworkshop Seasonz Lekker Lente Sint Jozefhoeve Beesel: mangotiramisu mooi opmaken is een secuur klusje! Vrijgezellenfeest

Nieuwsbrief

Introductie Roermond

NaamRoermond, in het Limburgs Remunj genoemd, is een prachtige stad met een zeer rijke geschiedenis, prachtige monumentale en historische gebouwen en pleinen. Maar Roermond is ook een zeer gezellige stad met een groot en gevarieerd winkelaanbod en zeer gezellige terrasjes waar u lekker kunt uitrusten van alle indrukken die u opgedaan hebt. In 2009 is Roermond daarom ook niet voor niets verkozen tot ´Beste binnenstad 2009-2011’! Roermond is dus een prachtig decor voor stadzgolf en Culy Milez van Meridiez.

 

Stukje geschiedenis

Roermond heeft een lange geschiedenis. De eerste sporen van bewoning stammen uit de IJzertijd, ongeveer 1000 v. Chr. Uit de Romeinse tijd (50 v. Chr. tot 400 n. Chr.) stamt een interessante vondst, namelijk een altaarsteen opgedragen aan de godin Rura, uit de 3e eeuw na Christus. Na de Romeinen wonen de Franken (400-750) en de Karolingen (750-918) in deze streek.

 

In de 10e eeuw komen we de naam ‘Ruregemunde’ tegen, hetgeen ‘vesting aan de Roer’ betekent. In de periode van de 12e en 13e eeuw ontstaat er langzaam een vestiging die verder wordt uitgebreid en uiteindelijk wordt ommuurd. De Graven van Gelre spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling. De vestiging blijft groeien en rond 1390 is het een echte ommuurde stad, met stadszegel, rechtbank, zelfbestuur en het recht om munten te slaan. Roermond is dan de hoofdstad van het Overkwartier Gelre. De stad is rijk door de productie van laken en bier en door de handel in wijn, hout, leer en zout.

 

Roermond heeft vele heersers en bestuurders gehad. Vanaf 1350 werd Roermond beschouwd als hoofdstad van het Overkwartier Gelre, maar vanaf 1543 ging Roermond achtereenvolgens deel uitmaken van verschillende bestuurlijke gebieden: Spaans (1543-1702), Staats (1702-1716), Oostenrijks (1716-1794), Frans (1794-1815), Republikeins (1815-1830) en Belgisch (1830-1839). Vanaf 1867 behoort Roermond definitief tot het Koninkrijk der Nederlanden.

 

Een ander belangrijk jaartal in de geschiedenis van Roermond is 1559, het jaar waarin het bisdom Roermond gesticht werd. In 1801 werd het bisdom opgeheven, maar in 1853 werd dit weer hersteld. Roermond is sindsdien onafgebroken bisschopsstad van Limburg gebleven. De Christoffelkerk dient sinds 1659 als bisschopszetel en wordt daarom kathedraal genoemd.

 

In de 19e eeuw maakt Roermond door de opkomst van de industrie een enorme groei door. In de 20e eeuw groeit de bevolking explosief. Men gaat de stad dan ook uitbreiden buiten het oude Middeleeuwse patroon. Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog vinden er veel deportaties en verwoestingen plaats. In de periode van de wederopbouw breidt Roermond flink uit. Op dit moment telt Roermond ruim 55.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

In de binnenstad van Roermond treft u een schat aan historische bouwwerken aan zoals kerken en oude handelshuizen. Het stadsbeeld wordt in het bijzonder bepaald door de gotische Sint Christoffel-kathedraal die uit de 15e eeuw stamt. Een ander karakteristiek gebouw voor Roermond is de romaanse Munsterkerk, die dateert uit de 13e eeuw. Andere bijzondere kerken zijn de uit de 14e eeuw stammende gotische Kartuizerkerk en de gotische Minderbroederskerk, gebouwd in de 15e eeuw, die tegenwoordig door de protestantse gemeenschap wordt gebruikt.

 

Roermond heeft echter niet alleen maar mooie kerken, maar ook prachtige panden en pleinen. De Markt met het daaraan gelegen stadhuis uit 1700 is zeker een bezoek waard, evenals het Munsterplein met de al eerder genoemde Munsterkerk. Sta daar ook even stil bij het beeld van de beroemde architect Pierre Cuypers. In de oude binnenstad zult u op uw wandeling verschillende prachtige koopmanshuizen en burgerhuizen aantreffen, met bijzondere gevels. Steek ook eens via de prachtige Steenen Brug de Roer over naar de Voorstad Sint Jacob voor een prachtig uitzicht op de Maas en de skyline van Roermond.

 

Ontspanning

Ook de winkelliefhebber kan zich in Roermond helemaal uitleven. Naast de talloze winkels in de binnenstad, heeft Roermond ook het Designer Outlet Center (DOC) en het Retailpark. Moe van het slenteren, cultuur snuiven en shoppen? Roermond heeft veel gezellige en authentieke horecagelegenheden waar u zich heerlijk kunt laten verwennen.

 

Tot ziens in Roermond!