Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Liefde voor wijn bij Lemongrass

Written by: Meridiez

Liefde voor wijn bij Lemongrass

De liefde voor wijn is groot bij restaurant Lemongrass in Scheveningen! Op basis van hun vermelding in Grootspraak, de restaurantgids van wijntijdschrift Perswijn, als Wijnrestaurant van het jaar was dit natuurlijk wel te verwachten, maar ik wilde het toch even testen!

 

Ik heb er mijn vaste gewoonte van gemaakt om Grootspraak te raadplegen als we ergens gaan uit eten en zeker in de Randstad. Dus toen de bestemming van mijn verjaardagsweekend Den Haag werd, was de keuze voor een van de avonden al snel gemaakt: restaurant Lemongrass in Scheveningen. (De andere culy-ontdekkingen van dit weekend volgen nog.)

 

Bij binnenkomst viel al op hoe druk het die avond was en zeker nog zou worden. De grote zaak zat om 18.30 uur al goed vol en de mensen bleven komen. Er marcheerde dus ook een heel legertje aan bediening rond, waaronder 1 sommelier die zich de benen onder zijn lijf vandaan heeft gerend om alle wijnliefhebbers een lekker bijpassend glas wijn te schenken met een mooi verhaal.

 

De keuze voor het eten was snel gemaakt: het viergangen Lemongrassmenu. We laten ons graag verrassen! Er kwam een ontzettend dikke wijnbijbel voorbij met daarin het zeer complete en indrukwekkende aanbod aan wijnen. Maar als je maar met z'n tweetjes bent en toch graag veel verschillende wijnen wil proeven, dan blijft het wijnarrangement toch altijd zeer aantrekkelijk. 

 

Als eerste gerecht kregen we een tartaar van sneeuwkrab met daarbij avocado, ingelegde komkommer met een hint van kerrie. De sommelier maakte zijn opwachting en liet al meteen merken hoe goed hij op situaties in kan spelen. Bij dit gerecht serveert hij normaal een Vinho Verde maar aangezien deze lichter is dan ons aperitief (een Rias Baixas) en hij dus bang was dat de wijn weg zou vallen ten opzichte van vorige stelde hij voor om met de Rias Baixas verder te gaan omdat de druifsamenstelling veel op de Vinho Verde lijkt en ook bij het gerecht past. Toen ik echter aangaf dat ik graag verschillende wijnen wilde proeven en drinken haalde hij alsnog de Vinho Verde te voorschijn. Aangezien we nog een restje Rias Biaxas in ons glas hadden, konden we zelf nog een mooie vergelijking maken en waren we blij dat we voor de Vinho Verde gekozen hadden. De (inderdaad) frissere tonen pasten beter bij de frisse en subtiele smaken van het gerecht.

Naam

Bij de volgende gang kwam weer een heerlijk visbordje op tafel: gebakken skrei, gegrilde langoustine, parelgort, wortel, zeekraal en jus van langoustine. In ons glas een Riesling trocken uit Rheinhessen die door zijn aroma's in neus en mond het heerlijke gerecht prima aankon en door zijn mooie zuurgraad het geheel ook lekker verteerbaar maakte. Wat een zalig gerecht, lekker vol van smaak en heerlijk gebakken vis!

Naam

Ons hoofdgerecht was een flink stuk heerlijk gegrilde rumpsteak met rode wijn saus en daarbij paddenstoelen en zelfgemaakte enkele frieten en chips. Je verwacht bij een stevig stuk vlees ook vaak een stevige rode wijn, maar de sommelier van Lemongrass heeft juist als filosofie dat de wijn het gerecht niet moet overheersen maar ook op zichzelf niet te zwaar moet zijn. Hij koos dus voor een mooie Gigondas zonder houtrijping. Hij had ondertussen mijn interesse in wijn al door en schonk deze glazen blind in zodat we eerst zelf nog even mochten raden wat we in het glas hadden voordat hij weer een mooi verhaal vertelde. Een heerlijke combinatie!

Naam

Na het hoofdgerecht twijfelde ik of gang vier nog wel zou passen. We kregen ook al een dessertamuse (limoenmousse, granaatappel, gepofte granen) en uiteindelijk bij onze gebruikelijke espresso nog drie lekkere friandises op een leuke wijngadget geserveerd! En tegelijkertijd bedacht ik me ook dat een wijnrestaurant vast wel een aantal goede dessertwijnen heeft. Mijn verzoek om het dessert voor mij achterwege te laten en in plaats daarvan iets lekkers in het glas werd enthousiast ontvangen door de sommelier. Hij maakte werk van deze opdracht/uitdaging en kwam voor ons alletwee (!) met 3 glazen aan die we alweer blind mochten proeven. Het bleken een prachtige Barsac met wat nieuw hout, een soepele MacVin (Jura!) en een volle fruitige monastrell uit Jumilla met maar 8% alcohol te zijn. Een bijzonder trio om lang van te genieten! 

NaamNaamNaam

Bij Lemongrass draait het inderdaad om wijn. De gerechten zijn puur van smaak, goed bereid en bevatten weinig 'liflafjes' waardoor een wijnspijs-combinatie erg goed te maken valt. Er staan veel 'open' flessen op de kaart waaruit ook al het lef van de sommelier blijkt: wijnen uit de Jura zijn onbekend en bijzonder maar hier worden ze met verve verkocht, gaaf! Die sommelier is sowieso het hart van de wijn hier: zijn enthousiasme, enorme kennis en aangename en persoonlijke manier van bedienen is geweldig. In alle drukte tussendoor had hij al een prettige manier van bedienen en vertellen maar toen het aan het einde van de avond iets rustiger was geworden bleef hij een hele tijd bij ons staan en hebben we heerlijk over wijn, wijnreizen en de Vinologenopleiding gesproken. Ook bij het afscheid hadden we weer een leuk gesprek en gaf hij ons een hand om ons te bedanken voor onze interesse en leuke vragen. 

 

Ik heb zelden met zo'n grote glimlach een restaurant verlaten. Wijn en eten zijn ontzettend belangrijk, maar de mensen in een restaurant kunnen iets extra's bieden en sommelier Benjamin Munneke is daar helemaal in geslaagd! Bedankt en zeker tot ziens!