Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Belgisch genieten @Bistro Neuta

Written by: Meridiez

Belgisch genieten @Bistro Neuta

Bistro Neuta stond al een tijdje op mijn lijstje om eens 'uit te testen'. Het bleek uiteindelijk de ideale afsluiting te zijn van een middagje shoppen met de dames op het outlet in Maasmechelen.

Neuta is het kleine zusje van sterrestaurant Vivendum, gerund door dezelfde chef: Alex Clevers. 

 

Na een tochtje over de typische Belgische wegen doemt langs de slecht verlichte straat Bistro Neuta op. De buitenkant van de bistro is een statig bakstenen pand en prikkelt onze nieuwgierigheid. 

 

Bij binnenkomst voelen we ons meteen thuis door de moderne en warme aankleding. Het heeft een gezellig bistro-look maar dan wel de moderne variant waarbij de tafels ook royaal opgesteld staan. Gave afscheiding met wijnkurken en hypnotiserend behang. Kijk zelf maar! 

NaamNaamNaam

Alle gerechten op de kaart spraken ons aan! Leuk om te merken dat ook Maasmechelen Limburg is, door bijvoorbeeld 'knien in 't zoer' bij de hoofdgerechten! Maar toch voelt het als buitenland en dus een heel klein beetje als vakantie!

 

We kozen voor het driegangenmenu waarbij we per gang de keuze hadden uit 2 gerechten. Het menu kost € 37,-, een mooie prijs. De wijnkaart was geweldig! Als BOB heb ik mezelf maar niet te veel gepijnigd om alles te bestuderen maar al bij een snelle blik viel het uitgebreide en niet-alledaagse aanbod, ook per glas, meteen op. De omschrijving op de kaart was kort maar wel doeltreffend en gericht op wijn-spijs-combinaties. Top gedaan! Bij elke wijn werden ook de bodemtypes van de druivenstokken vermeld, leuk detail voor wijnnerds zoals ik! 

 

Vooraf een alcoholvrij aperitief, namelijk een soort huisgemaakte ginger ale. Lekker verfrissend! Als 'peuzeltjes' werden meteen olijven op tafel gezet en brood met boter, olijfolie, zeezout maar ook een huisgemaakte piccalilly en een huisgemaakte crème met kerrie. Helaas was men niet zo attent om spontaan al glutenvrij brood op tafel te zetten terwijl we bij de reservering duidelijk hadden doorgegeven dat een van ons een glutenallergie had. Dit werd bij binnenkomst meteen geverifieerd maar dus niet in actie omgezet. Gemiste kans!

Naam

Als voorgerecht hadden we unaniem gekozen voor de zalmforel met sinaasappel, ras el hanout en pompoen. Een lekker stukje zalmforel, 'gegaard' in een beetje sinaasappelsap, een tartaar van rauwe zalmforel met daarbij geblancheerde pompoen, mayonaise met ras el hanout en crumble met ras el hanout. Heerlijk fris en kruidig!

NaamNaamNaam

Als hoofdgerecht waren we weer eensgezind: schelvis met fregola, venkel en boem boem bali. Een royaal stuk schelvis, heerlijk gegaard met daarbij een kleine soort pasta uit Sardinië (puree als glutenvrije variant), een stukje venkel en een saus die deed denken aan rode curry met smaken zoals citroengras. Het zachte van de schelvis met de mooie kruidigheid en het frisse van de saus maakte ook dit bord weer compleet. Helaas was de saus redelijk dun van structuur waardoor het moeilijk was om bij iedere hap ook voldoende saus te kunnen proeven. Als BOB had ik mij 1 glaasje wijn gepermitteerd: ik twijfelde tussen een Spaanse Moscatel Seco (bijzonder!) of een Viognier uit de Languedoc. Op aanraden van de bediening koos ik voor de mooie bloemige Viognier. Een goede combinatie! Helaas werd de wijn niet aan tafel ingeschonken. 

 

Het dessert was voor de gluteneters een appeltaartje, warme en koude bereidingen van appel en vanilleijs. Hierbij hoorde een heerlijke caramelsaus. Lekker! 

 

Bij de koffie was er wel een leuk glutenvrij alternatief: in plaats van de macaron met chocolade en zeezout werd er een kleine variant van een kruidige mocktail geserveerd.

 

Bistro Neuta bezorgde ons een lekker avondje uit met heerlijke gerechten, mooi opgemaakte borden in een prettige omgeving. Er zijn nog wel een paar puntjes op de 'i' te zetten, vooral voor de bediening. Maar de kwaliteit van het eten en de mooie wijnkaart nodigen echt uit om hier nog een keer naar toe te gaan, maar dan niet als BOB!