Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Tags

recept food

Nieuwsbrief

Koken met Calamansi-azijn

Written by: Meridiez

Koken met Calamansi-azijn

Verwacht in dit blog geen uitgewerkte recepten, ik ben juist op zoek naar jullie ideeën en ervaringen! Ik heb namelijk iets culinairs cadeau gekregen dat ik nog niet kende!

 

Afgelopen weekend kreeg ik van vrienden dit flesje met Calamansi balsem oftewel Calamansi-azijn. Zij hadden dit ooit geproefd bij het leuke zaakje Vom Fass in Aken en waren sindsdien enorme Calamansi-fan. Ze konden het dus ook niet laten om mij ook een flesje hiervan te kopen maar wel met het dringende verzoek om alles wat ik hiermee maak aan hen te rapporteren. Leuke opdracht!

 

Eerst maar eens kijken wat die Calamansi eigenlijk is. Het is een citrusvrucht, die van de mandarijn afstamt en veel weg heeft van de limoen. Deze vruchten groeien vooral op de Filipijnen. Voor deze balsem zoals Vom Fass het presenteert hebben ze het sap van de Calamansi gemengd met azijn en rietsuiker. Het resultaat is een heerlijke fris-fruitige azijn die verrukkelijk ruikt en smaakt. Geur en smaak zijn niet met een woord te omschrijven, maar je herkent er iets van limoen, mandarijn maar ook van bergamot (ook een soort citrusvrucht, die van de Earl Grey thee!) in.

 

Gisteren deze Calamansi-azijn voor het eerst laten schitteren in de keuken. Bij een stukje gegrilde zalm had ik een salade bedacht van quinoa en gegrilde groenten (paprika, courgette en venkel). Om de quinoa-salade aan te maken had ik een dressing gemaakt van olijfolie extra vergine, een scheut sesamolie, een scheut Calamansi-azijn, versgemalen peper en zout. Wow! Wat een smaakexplosie! Dat smaakte zeker naar meer! 

 

Ik ga de komende tijd dit flesje wel vaker hanteren in de keuken! Op de website van Vom Fass staan al veel recepten. Maar misschien hebben jullie wel vele leukere tips, ervaringen en recepten! Daarom wil ik jullie dus ook uitnodigen / vragen om met ideeën te komen en mee te experimenteren! Misschien hebben jullie thuis ook wel zo'n flesje staan. Of hebben jullie dit juist op vakantie geproefd! 

 

Kom maar op met de tips! 

Tags

recept food