Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Winez: fruitig Italiaans wit voor álle feestdagen

Written by: Meridiez

Winez: fruitig Italiaans wit voor álle feestdagen

In december word je van alle kanten belaagd met recepten en wijnen die zo heerlijk zijn voor de komende feestdagen. In mijn blog werd het weer eens tijd voor een wijnblog dus ik doe vrolijk met de rest mee!

 

De wijn in kwestie is de Scaia Bianca 2013 van Tenuta Sant' Antonio uit de Veneto (Italië), gemaakt van de druiven Garganega (50%), Chardonnay (20%) en Trebbiano (30%). Ik heb mijn voorraad gekocht bij Slijterij Bijlmakers in Montfort voor € 8,95 per fles.

 

Al bij het openen van de fles geeft deze wijn een van haar geheimen bloot: een glazen 'kurk' die gemakkelijk zonder kurkentrekker te verwijderen is en ook na opening er voor zorgt dat de wijn goed bewaard kan blijven. Dit laatste is natuurlijk niet nodig, want de wijn is zo lekker dat de fles waarschijnlijk gewoon leeg raakt! 

NaamNaam

Tijdens het inschenken word je al betoverd door de geuren. Wat een heerlijke aantrekkelijke aromatische neus! De passievrucht knalt het glas uit en wordt gedragen door ander fruit zoals perzik en citroen. Ook komen er vleugjes van groene kruiden en bloemen voorbij. Alsof je hartje zomer in Italië bent, wat een verleiding!

 

Na al dat ruiken wil je natuurlijk ook proeven. In de smaak komen dezelfde aroma's naar voren als in de neus: heerlijk intens zomerfruit. De wijn komt door de lage restsuikers (3,9 gr/l), de aangename zuren (5,93 gr/l) en het lage alcoholpercentage (12,5%) fris en fruitig over. Zoals zoveel Italiaanse wijnen heeft ook deze Scaia Bianca het typerende bittertje in de afdronk: alsof er nog een kneepje grapefruitsap wordt toegevoegd op het einde: erg aangenaam!

 

Volgens de wijnmakers kun je deze wijn 3 tot 4 jaar bewaren, maar buiten het feit dat je deze wijn waarschijnlijk niet zo lang wilt bewaren, zou ik deze wijn ook zeker eerder drinken. De wijn is duidelijk 'op zijn fruit' gemaakt en zal door oudering niet beter of interessanter worden. Dat blijkt uit de smaak maar ook de gegevens over de bereiding in de fiche technique. De wijn is niet/amper met zuurstof in aanraking geweest, heeft in vaten van RVS gelegen en is op een koele temperatuur (8-9 graden Celsius) vergist. Dit alles doet men om de primaire aroma's zo goed mogelijk te bewaren. Daarvoor heeft al een lange schilweking plaats gevonden: men kneust de druven en laat het sap lang in contact met de schillen om zoveel mogelijk aroma's uit die schillen te halen. Bijzonder: de wijnmakers hebben wel nog bâtonnage toegepast: na de alcoholische vergisting zakken de gistcellen die hun werk gedaan hebben naar de bodem van het vat. Dit heet de 'lie'. Bij bâtonnage roert men met een stok (=bâton) deze dode gistcellen door de wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn een rond gevoel in de mond geeft.

 

De combinatie van de fruitige, frisse en aromatische smaken en tegelijkertijd het volle mondgevoel zorgen er voor dat deze wijn aan tafel breed inzetbaar is. Enkele eigen ervaringen en tips.

 

Afgelopen zomer hadden mijn moeder en ik op het balkon van mijn ouders een heerlijk moeder-dochter-momentje: een fles Scaia Bianca en daarbij vooraf een klassieke (Hollandse) garnalencocktail en als hoofdgerecht een heerlijk pakketje van de bbq met zalmforel, ansjovis en citroen. Een heerlijke zomeravond waarbij de Scaia de vis liet zwemmen!

 

Vorige week stonden er twee kookworkshops op het programma, beiden Fingerfood-WAPAZ. Bij een menu met diverse hapjes die nogal verschillen in smaken, kruiden, pittigheid e.d. is het lastig om een geschikte bijpassende wijn te serveren. De Scaia Bianca vervulde haar plicht met verve. Ik heb nog nooit zoveel positieve reacties gehad over een wijn.

 

Afgelopen zaterdag vierden we de verjaardag van mijn man: als voorafje presenteerden we twee soorten soesjes:  de een gevuld met een mousse van gekookte ham en cranberry en de ander met een mousse van Bleu d'Auvergne. De wijn bleef bij beide soesjes overeind, het romige mondgevoel van de wijn matchte met de romige vullingen en zelfs de pittige blauwschimmelvulling vond in de Scaia een fruitige partner. Let trouwens ook even op het leuke tapasschaaltje: echt gemaakt voor wijnfreaks zoals ik, van een platgeslagen wijnfles: de Borrelbottle van Leeff.

NaamNaam

Dus met het oog op de komende feestdagen: kies de Scaia als feestwijn bij voor- en hoofdgerechten met vis. Voor Oud&Nieuw is deze wijn geschikt om de hele avond door te drinken: deze wijn is al heerlijk zonder eten maar past ook bij bijna alle hapjes en zal de favoriet zijn van alle gasten. 

 

Ik sluit af met 'Cin Cin' en wens u alvast smakelijke kerstdagen!