Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Zalig ... @Kruisheren Maastricht

Written by: Meridiez

Zalig ... @Kruisheren Maastricht

Gisteravond bevonden we ons enkele uurtjes tussen hemel en aarde in het Kruisherenrestaurant in Maastricht. We hadden dit restaurant al langer op ons lijstje staan en toen bleek dat Kruisheren mee deed aan de sympathieke actie van AH en Iens hadden we snel een datum geprikt!

 

De setting van dit hotel en restaurant is en blijft bijzonder: de oude monumentale buitenkant met de aparte toegang maakt al indruk maar vooral het interieur nodigt uit om te blijven kijken! De combinatie van het authentieke kerkgebouw met de moderne architectonische elementen en het licht zorgen voor een prachtig schouwspel en decor. Het licht verandert telkens van kleur waardoor het geheel een hip tintje krijgt. Voor het eten op het bord is dit af en toe wel een beetje vreemd, maar dat zullen jullie wel aan de foto's van de gerechten zien!

NaamNaamNaam

Van een eerder bezoek hier, aan wijnbar Rouge & Blanc, wisten we dat we best iets eerder al konden arriveren om hier ons aperitief te drinken. De benedenverdieping van de kerk is ingericht als wijnbar en lounge met overal verspreid hoge tafels en banken om heerlijk te rust te komen. Wij openden deze mooie avond met een heerlijk fris en fruitig glaasje bubbels van eigen bodem: een Fromberger Ophrys brut, van wijngoed Fromberg uit Ubachsberg. 

 

Toen ons tafeltje gereed was mochten we een verdieping hoger, naar de zwevende verdieping midden in de kerk. Een menukeuze hoefden we niet te maken, want het driegangenmenu lag al vast voor deze actie. Geen probleem, want we laten ons graag verrassen, zowel met de gerechten als met de bijpassende wijnen.

 

Vooraf kregen we een amuse: een crème van doperwten met vanille, erwtjes, erwtenscheuten en ui. Een lekker fris gerechtje om de smaakpapillen 'aan' te zetten.

 

Als voorgerecht werd een schitterend opgemaakt bord geserveerd met daarop een scheermes, gevuld met stukjes scheermesvlees, kingcrab en coquille, aangevuld met wakame, saffraanmayonaise, een mousse van citroengras en quinoa. Een geweldige combinatie van frisse en zilte smaken. Alle componenten zijn zo verfijnd dat je vanzelf hele kleine hapjes gaat nemen om van elke element optimaal te kunnen genieten. Als bijpassende wijn kregen we een Sauvignon Blanc uit de Languedoc in het glas. Deze vormde door zijn frisse fruitige smaak een goede match bij dit bijzondere gerecht.

Naam

Als hoofdgerecht kwam er een ribeye van kalf op tafel, met een jus van morilles, zwarte risotto en romanesco. Een heerlijk gerecht op deze herfstavond: lekker vol en aards van smaak. De Merlot Barriques uit de Languedoc paste door zijn kruidigheid en lichte houtsmaak hier goed bij maar maakte het door de fruitigheid niet te zwaar. (Het licht was op het moment van serveren zo donker dat de foto's onsmakelijk waren. Zo'n lekker stukje vlees laat je niet koud worden, dus ik heb maar enkele hapjes genomen totdat het licht wel fotogeniek was)

Naam

Als derde en laatste gang kwam er weer een prachtig bord op tafel met panna cotta en mousse van ananas, mousse en bros van witte chocolade met venkel, drop en crème van drop. Yammie yammie yammie! Ook hier weer dezelfde verfijning als bij het voorgerecht. Door alle smaken en structuren nodigde ook dit bord uit tot heel langzaam eten, proeven en vooral zo lang mogelijk genieten. De keuze voor een dessertwijn uit Sainte-Croix-du-Mont (edelzoete Bordeaux van Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle, aangetast door botrytis) is klassiek maar zeer goed. De typische smaak van zo'n wijn met gekonfijte sinaasappelschil en honing deed het erg goed bij dit verrukkelijke dessert. (Twee keer hetzelfde bord, maar met net een andere lichtkleur.)

NaamNaam

Om dit heerlijk avondje nog iets op te rekken besloten we nog om een espresso te bestellen, natuurlijk met friandises. We kregen een glaasje met chocolade-koffie-mousse, een stukje boterkaneelkoek en een stukje chocolade-notenfudge. Een waardige zoete afsluiting van deze verwennerij! We liepen dan ook met een grote glimlach naar buiten en die glimlach zit nog steeds op mijn gezicht nu ik dit blog aan het schrijven ben.

Naam

Naast de heerlijke gerechten, de mooie opmaak en de bijzondere setting draagt de bediening ook zeker bij aan het luxe gevoel dat je op zo'n avond hebt. De zwarte brigade is zeer voorkomend en beleefd zonder afstandelijk, stijf en gemaakt over te komen. In sommige restaurants word je helaas wel eens met minder egards ontvangen als je van een bepaalde aanbieding gebruik maakt. De dames en heren van Kruisheren laten hier niets van merken en ontvangen en bedienen alle gasten even gastvrij. Complimenten!

 

Kruisheren heeft als motto 'Design tussen hemel en aarde'. Wij komen graag terug om nog meer zalige uurtjes tussen hemel en aarde mee te maken!