Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

City & Culy: Den Bosch

Written by: Meridiez

City & Culy: Den Bosch

Met de herfstvakantie in aantocht is dit hét moment voor een blogeditie van City & Culy Den Bosch. Natuurlijk kent iedereen de Bossche bollen van Jan de Groot. En ook de markt en de Hinthamerstraat, de grote winkelstraat, zijn bij de meeste mensen wel bekend. Maar Den Bosch heeft vele leukere stukjes die echt de moeite waard zijn om te ontdekken.

 

Als je vanaf het station komt, moet je bij de tweede brug niet rechtdoor lopen maar rechtsaf slaan, de Lepelstraat in. En dan gewoon lekker kriskras gaan dwalen. Heerlijk uit de drukte slenteren door kleine straatjes, dicht bij de Binnendieze. Je vindt hier bijzondere winkels en veel leuke horecazaakjes. Wij vonden dit bij ons laatste bezoek aan Den Bosch echt een ontdekking!

 

Voor een lazy dagje moet je natuurlijk al snel ergens neerstrijken voor een goede koffie. Wij ploften neer in de Snellestraat bij Crème Coffee and Pastry. Je moet de naam van de zaak natuurlijk wel eer aandoen, dus behalve een espresso / cappuccino toch ook maar een stukje carrot cake besteld. Heerlijke koffie en echt zelfgemaakt gebak. Een goed begin van de dag dus, in een relaxte omgeving!

NaamNaam

De kronkel- en snuffelroute door al deze leuke straatjes werd vervolgd en met heel wat tassen meer kwamen we rond lunchtijd aan bij Pollevie, in de Minderbroederstraat. Lokaal en puur staat hier hoog in het vaandel. Pollevie is ook een wijnbar, maar daar vonden we het toch nog echt iets te vroeg voor! De lunchkaart biedt veel lekkers dus het was weer een keuzestressmomentje. De oplossing stond ook op de kaart: Lunch Trio. (Ik ben dus vast niet de enige smulpaap die het liefst alles wil proeven!). Drie keer smullen: van een dagsoepje van venkel, prei en geitenkaas, van een geitenkaas-auberginekroketje en van een sandwich met humus, geroosterde paprika, avocado, tomaat en besto. Besto? Geen tikfout? Nee, mooi chauvinistisch bedacht. Het staat namelijk voor Brabantse pesto: met o.a. peterselie, hazelnoot en Drunense oude kaas. Ook dit was een goede keuze!

Naam

Het thema van dit blog is Culy, dus ik hoef me niet te schamen om te schrijven dat we tussen het winkelen door, voordat we bij vrienden gingen eten nog een wijnbar bezocht hebben, toch? Op internet had ik gelezen over restaurant / wijnbar / wijnhandel Artisan in de Ferwerstraat. Dit ligt niet meer in het leuke wijkje waar ik mee begon maar dat was geen reden om Artisan niet te bezoeken. Zij bieden namelijk een mini wijnspijsproeverij aan: 3 glaasjes wijn met 3 bijpassende crostini voor € 11,75. Het zonnetje scheen heerlijk, dus we hadden een plekje in de mooie stadstuin van Artisan. Een glaasje rood, rosé en wit met daarbij 3 crostini met respectievelijk rilette van gevogelte, pestoroomkaas en krabsalade. Een heerlijk aperitief-momentje.

Naam

Deze keer niet bezocht maar zeker ook een aanrader is Pilkington's. Goed adres voor een klassiek Engelse high/afternoon tea, gewoon een goede scone of een breed assortiment engelse kazen.

 

Een tip die ik zelf ook nog in de praktijk moet brengen is een bezoekje aan Barrique in de Vughterstraat. De Vughterstraat is sowieso een leuke winkelstraat. Niet zo grootschalig en daar houd ik wel van! Deze delicatessenzaak is eigendom van een van mijn medestudenten aan de Vinologenopleiding. Ik ben dit onlangs pas te weten gekomen en heb nog geen tijd gehad om naar Den Bosch te gaan.

 

Goede aanleiding om weer eens die kant op te gaan en weer nieuwe dingen te ontdekken! Want Den Bosch blijft een heerlijke stad, om te winkelen en om te smullen!