Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Tags

wijn

Nieuwsbrief

Winez: top Riesling uit de Mosel

Written by: Meridiez

Winez: top Riesling uit de Mosel

Met dit blog maak ik eindelijk weer een van mijn blogvoornemens waar. Ik was al lang van plan om mijn 'obsessie' voor wijn ook tentoon te spreiden in mijn blogs. Zeker nu ik met de Vinologenopleiding begonnen ben en met Meridiez ook wijnproeverijen aanbied. Maar eigenlijk had ik nooit voldoende inspiratie voor een goed verhaal. Tot gisteren!

 

Samen met mijn wijnclubje heb ik dé Mosel-Riesling geproefd die ik echt iedereen zou willen aanraden: Wehlener Sonnenuhr, Riesling Kabinett 2011 van Joh. Jos. Prüm uit Wehlen (in de buurt van Bernkastel). Afgelopen mei had ik tijdens onze vakantie in Bernkastel met deze producent (lid van eliteclub VDP: Verband Deutscher Prädikatsweingüter) en zijn wijnen kennis gemaakt. Bij Rieslinghaus Porn boden ze een Prümproeverij aan. Ik wist al dat dit een van de topproducenten van de Midden-Mosel was en heb deze Prümproeverij dus ook gedaan. In een woord: geweldig! Wat een finesse, wat een balans, wat een smaken! 

NaamNaam

Ik wilde deze bijzondere ervaring graag nog een keer beleven, dus heb ik 4 flessen gekocht om thuis met mijn wijnclubje ook een Prümproeverij te kunnen doen. Allemaal Riesling Kabinett, maar verschillende jaren en verschillende Lagen / wijngaarden. Het was verbijsterend welke invloed het weer en het terroir kunnen hebben. Ik ga jullie niet vervelen met technische details maar zal de wijn die wij unaniem als 'winnaar' gekozen hebben bespreken.

 

Wehlener Sonnenuhr Kabinett, Joh. Jos Prüm,  2011, 9%

Deze Prädikatswein is gemaakt van 100% Riesling. De Lage Wehlener Sonnenuhr is de top Lage van Prüm. In het Moselgebied is het door het klimaat niet makkelijk om goede gezonde rijpe druiven te telen. Maar de wijngaard Wehlener Sonnenuhr heeft een aantal voordelen zodat alle warmte en zon die er is optimaal gebruikt worden:

 

  • De bodem van deze Lage bestaat uit verweerde grijze leisteen. Deze donkere bodem kan de warmte van de zon goed absorberen en op koelere momenten weer terugstralen naar de wijnstokken. Naam
  • De wijngaard is ontzettend steil, soms tot wel 70%! De zon kan dus onder een ideale hoek op de wijnstokken vallen. 
  • De wijngaard is op het zuid / zuidwesten gelegen. 

 

Naast deze fantastische plek was het weer in 2011 ook nog eens zo goed dat de druiven perfect rijp zijn geworden.

 

Hoeveel gram restsuiker en zuur er in deze wijn zit, vertelt Prüm ons niet. Zij publiceren bewust de fiche technique niet. Tijd om zelf te proeven dus! Het bijzondere van het proeven van deze wijn was de ontwikkeling tijdens de avond. De wijn was aanvankelijk vrij gesloten en zelfs een beetje reductief (gebrek aan zuurstof, luchtje van kool). Maar hoe langer de wijn in het glas zat, (dus het oplopen van de temperatuur en het feit dat de wijn voldoende contact met zuurstof had) des te complexer werden de aroma's! Wat hadden we 'in de neus'? Citrusfruit, mandarijn, lichte geur van venkel-dille, bloemen en mineraliteit (ordinair: 'natte steen'). Als aroma's in de smaak vlogen de termen perzik, abrikoos, rijpe appel, mandarijn, bloemig, mineraal en een hintje van petrol over de proeftafel. Bij alle aroma's vielen vaak de termen 'finesse' en 'verfijndheid', want alle aroma's kwamen subtiel aan bod. Als je zoveel verschillende zaken in een wijn kunt ruiken en proeven, dan mag je zo'n wijn met recht het compliment 'complex' geven: het blijft interessant om deze wijn te ruiken en te proeven. 

 

Maar niet alleen de aroma's maken een wijn goed of niet. De balans tussen zoet en zuur speelt ook een ontzettend belangrijke rol. Prüm heeft die balans bij deze wijn op en top gehaald! De wijn heeft maar 9% alcohol. Dat is laag! Normaal gesproken kan een witte Moselwijn ook 11% halen. Even technisch: alcohol ontstaat doordat de suikers in de druif worden omgezet. Maar je kunt er als wijnmaker voor kiezen om niet alle suikers te laten vergisten. Dat levert een lager alchoholpercentage op en je houdt dus suiker over: restzoet. Bij een wijn die flink in de zuren zit, is het erg aangenaam dat dat zuur als het ware gecompenseerd wordt door iets zoets. De wijn blijft een flinke zuurgraad houden, wat zorgt voor een ruggegraat en een stukje verteerbaarheid maar het blijft wel fijn om deze wijn te drinken. En dan de afdronk niet te vergeten: lang en prettig!

 

Natuurlijk mag een wijnspijs-element niet ontbreken! Op basis van het boekje 'Het festijn van kaas en wijn'  van Hans Melissen had ik gekozen voor een stukje Emmentaler, een stukje Morbier en een stukje Tonneau. Alle drie de kazen waren niet verkeerd bij de wijn, maar ze overheersten elk op hun eigen manier de wijn en in dit geval was dat echt zonde van de wijn. Maar ik had ook nog twee zalmsalades gemaakt: de een met citroen en kappertjes, dus friszuur en de ander 'oosters' met rode curry, wasabi, sojasaus en gember: de pittige en lichtzoete variant. Deze laatste salade was een geweldige match bij deze Riesling. De zoetjes van beide vonden elkaar en de volle smaken van de salade werden prima gecounterd door de complexe smaken van de wijn. Een geval van 1 + 1 = 3.

 

Belangrijk vraag: wat kost deze wijn. Ik heb bij het Rieslinghaus in Bernkastel € 18,90 betaald. Niet goedkoop maar echt de moeite waard!

 

Zum Wohl!

Tags

wijn