Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Nazomeren in Dordrecht

Written by: Meridiez

Nazomeren in Dordrecht

Met het zonnetje op mijn laptopscherm en nog enkele mooie nazomerdagen in het verschiet is dit het ideale moment op jullie deze tip te geven voor een weekendje weg.

Lekker weg in eigen land: Herberg De Kop van 't Land in de omgeving van Dordrecht.

 

Elk jaar ga ik in juni met een hele goede vriendin een weekendje weg. We kiezen altijd voor een kleinschalige locatie, met goed eten en drinken. De omgeving moet wandel- / fietsmogelijkheden bieden en een mooie stad. Getipt door weer iemand anders hadden we dit jaar gekozen voor Dordrecht en omgeving. Dineren en overnachten deden we in Herberg De Kop van 't Land. De omgeving bood de Biesbosch en natuurlijk Dordrecht, de oudste stad van Holland!

 

Herberg De Kop van 't Land

De herberg telt drie gastenkamers en een appartement. De inrichting is eenvoudig en niet ontzettend ruim, maar wel functioneel en schoon. En de bedden zijn goed! Maar je komt hier waarschijnlijk ook alleen maar slapen omdat je na het heerlijke diner met de heerlijke wijnen nergens meer heen wil (en kan)!

 

De chef van De Kop van 't land is Ewout Faase. Hij kookt volledig vegetarisch. Een hele uitdaging! Zelf gaf hij ook in een interview aan dat hij 'Op toppen van zijn kunnen' werkt. Van amuse via alle gangen tot het dessert, alles is volledig vegetarisch. Zelfs de gelatinestructuur in het dessert is niet van varkensbotten gemaakt. Ik ben geen carnivoor, maar een stukje vlees of vis vind ik normaal gesproken wel erg lekker. Toch heb ik dit die avond absoluut niet gemist! Ewout zorgt qua smaken, structuren, vulling en opmaak dat het bord ook zonder vlees/vis compleet is en ook nog eens op een hoog culinair niveau. Niks geen salade geitenkaas, maar zeer speciale ingrediënten en bereidingen. 

 

De gerechten zijn stuk voor stuk een lust voor het oog. Bij het opsommen van de ingrediënten klapperden we herhaaldelijk met onze oren: van heel veel groenten en kruiden hadden we nog nooit gehoord. En vervolgens waren ze op het bord ook nog eens lastig te herkennen omdat alles werd omgetoverd tot een brunoise, mayonaise, tzatziki, rolletje of pakketje. Echt heel verrassend!

 

Als wijnliefhebber koos ik natuurlijk ook voor het wijnarrangement. Een uitdaging, want wijn wordt vaak bij het hoofdbestanddeel vlees/vis met saus uitgezocht. Hoe zouden ze bij 4 vegetarische gangen verschillende wijnen serveren? Zou het bij wit blijven of komt er ook rood in het glas? Ook hier werden we zeer aangenaam verrast: 4 bijzondere, smakelijke, uiteenlopende (biologische) wijnen werden ons voorgezet die geweldig samengingen met de gerechten, waaronder ook een rode en een blanc de noirs. Petje af!

 

Het voert te ver om alle ingrediënten op te sommen. De foto's zeggen denk ik meer dan genoeg en maken jullie hopelijk zo nieuwsgierig dat jullie ook zelf hier een vegetarisch vorkje gaan prikken.  

 

NaamNaamNaam

Naam

Gault Millau heeft De Kop van 't land trouwens uitgeroepen tot Duurzaam Restaurant van het jaar.

 

De omgeving

  • Tijdens de mooie fietstocht pauzeren bij De Griendheuvel. Een prachtige theetuin met een bijzondere menukaart: oneindig veel soorten verse muntthee en specialiteiten met paardenzuivel. Wij hebben het kaasplankje met paardenkaas en de poffertjes van paardenmelk geproefd. Heerlijk!
  • Dordrecht is echt een hele mooie en historische stad. Een stadswandeling op eigen houtje is echt een aanrader, zeker met de routes van Dordt.nl.
  • Bij aankomst lunchen bij Huiskamercafé Fluitekruid, de buren van Kop van 't land. Lekker buiten met zicht op het water smullen van allemaal biologische sapjes, salades, taarten en bitterballen van Chef Thor.