Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

November 2015

Nieuwsbrief

Vino!!! Alto Adige: parte due

Written by: Meridiez

Vino!!! Alto Adige: parte due

In mijn vorige blog ben ik begonnen met mijn verhaal over Alto Adige. De regels liepen al vol zonder dat ik over de wijn zelf kon vertellen. En dat was nu net de aanleiding om naar Alto Adige te gaan! Dit heb ik dus maar overgeheveld naar dit blog. We zitten dus nog steeds in Alto Adige, maar nu in het glaasje! Ook nu heb ik weer veel te veel te vertellen ...

 

Wijn en Alto Adige in het kort

 • Veel wijnbedrijven in Alto Adige zijn coöperaties en hebben dus ook Kellerei / Cantina in de naam. Een coöperatie klinkt als massa en matige kwaliteit maar in Alto Adige is dit niet waar! Een groot deel van de beste wijnen uit de Gambero Rosso (dé wijngids voor Italiaanse wijnen) komen in Alto Adige van de coöperaties. Zij bestaan vaak al meer dan 100 jaar en hebben een top Kellermeister in dienst die de diversiteit aan wijnboeren en percelen juist ten goede gebruikt.
 • Wat maakt Alto Adige zo bijzonder als wijngebied? Zoals ik in deel 1 ook al verteld had, dragen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht bij aan de heerlijke aroma’s van de wijnen. Maar er is nog meer: binnen een afstand van enkele kilometers heb je door alle hoogteverschillen, de rivier de Adige en diverse meren heel veel microklimaten, van submediterraan tot de besneeuwde toppen van de bergen. Voor elke druif valt er dus wel een ideaal plekje te vinden om te groeien. In de vlaktes zie je vooral appelbomen maar de hellingen zijn bijna overal begroeid met wijnranken. Dat levert prachtige plaatjes op!
 • De druiven. Wat groeit er allemaal? Kijk maar eens op de foto hieronder. Een onbekende voor jullie is waarschijnlijk de Vernatsch. De Italiaanse naam is Schiava en in Duitsland staat hij bekend als Trollinger.  Deze druif levert lichte fruitige rode wijnen, ideaal om jong en licht gekoeld te drinken. Lekker bij een peuzelplankje met salami en ham maar ook bij een gegrilde tonijnsteak. Een echte autochtone druif is de Lagrein. Een druif die stevige wijnen oplevert, vol van smaak, rijp donker fruit en meestal houtgelagerd. Wijn-spijstip die ter we ter plekke in praktijk hebben gebracht: heerlijk bij een stukje hertenrug met polenta en paddenstoelen.

NaamNaamNaam

Wijnboeren 

In een wijngebied moet je natuurlijk ook enkele wijnboeren bezoeken. Ik zal kort vertellen waarom je onderstaande toppers moet bezoeken. Ik heb ze uitgekozen op basis van de beoordeling in de Gambero Rosso. 

 

Kellerei Tramin / Cantina Termeno

 • Zeer uitgebreide en kundige rondleiding (€ 8.- p.p. incl. proeverij van 3 wijnen) met ook heel veel informatie over wijnbouw in Alto Adige in het algemeen. 
 • Prachtig modern gebouw vol met architectonische symboliek verwijzend naar de wijnwereld: alle vormen zijn gelijk aan die van wijnranken (tot aan plaatsing van TL-lampen!), de 5 streepjes in het logo verwijzen naar de 5 zintuigen en nog veel meer.
 • Kleine proeverij inbegrepen bij rondleiding maar daarnaast (ook als je de rondleiding niet doet) nog de kans om het hele assortiment te proeven. Ze vragen € 0,50 per proefglas, maar als je iets koopt hoef je dit niet te betalen. En probeer daar maar eens met lege handen weg te gaan!
 • Zeer uitgebreid assortiment: veel monocepages, maar ook enkele bijzondere blends. De topper wat ons betreft is de Stoan. Een oude bekende, ooit geproefd bij Nicewine, blijft goed!
 • De naam van het dorpje (Tramin) zou de naamgever zijn van de druif Gewürztraminer ...

NaamNaamNaam

Kellerei Sankt Michael Eppan / Cantina San Michele Appiano

 • Zeer persoonlijk: we kregen met z’n tweetjes een rondleiding.
 • Prachtige oude wijnvaten met historische afbeeldingen.
 • Moderne ontvangst- en proefruimte, bijzonder goed gedocumenteerd qua geuren, smaken, geschiedenis, percelen e.d. Erg leerzaam!
 • Ook hier een zeer uitgebreid assortiment dat we als we hadden gewild volledig hadden kunnen proeven. 

NaamNaamNaam

Wijnfeest

Mocht je de kans krijgen om ergens een wijnfeest te bezoeken, gooi de planning overboord en doe dat! Wij hadden het geluk om Weinfest Girlan mee te maken. Bij 5 hoeves in het dorp kon je wijn proeven en een culinair hapje eten. Bij elke hoeve stonden 3 wijnboeren die hun wijnen tegen betaling lieten proeven. Op iedere hoeve had ook een restaurant een keuken ingericht waar heerlijke gerechten werden gemaakt (onder andere die hertenrug!).  Vaak waren het de hoeves van wijnboeren en kon je ook de kelder bezoeken. De organisatie qua bonnen, glazen, tafels en stoelen was perfect, dus er waren alleen maar vrolijke lachende mensen. Iedereen trok van hoeve naar hoeve en proefde en smulde! Een paar rondtrekkende muziekgroepen verhoogden de sfeer nog meer. We waren een van de weinige buitenstaanders dus het was echt een gezellig Südtiroler feestje. 

NaamNaamNaam