Meridiez - actieve, culturele en culinaire activiteiten in Limburg | Logo

BBQ: zalm, cederhouten rookplank en wijntip

Written by: Meridiez

BBQ: zalm, cederhouten rookplank en wijntip

Vorig weekend was het heerlijk barbecueweer! Eindelijk tijd om het cederhouten rookplankje uit te proberen dat vrienden voor ons uit Amerika meegenomen hadden.

 

Het resultaat was erg verrassend! Ik had een sterkere rooksmaak verwacht maar deze was erg subtiel. Het plankje had er wel voor gezorgd dat de zalm indirect gegaard was waardoor deze echt botermals was! Samen met de marinade en de lichte rooktoets was het een heerlijk gerecht en de wijn maakte het helemaal af! Zo makkelijk te maken en zo verschrikkelijk lekker, dit moest ik delen met jullie in een blog!

NaamNaamNaam

BBQ-zalm van een cederhouten rookplank

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram zalmfilet met huid
  • 1 el calamansi-azijn (zie ook een ouder blog!)
  • 1 el Limburgse mosterd 
  • 1 el honing
  • 1/2 el gedroogde dragon
  • 1/2 el knoflookpoeder
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout

 

Bereidingswijze

  • Leg de rookplank 2 uur voor gebruik in water. Zet een gewicht op de plank zodat deze ook goed onder water blijft.
  • Maak de barbecue aan.
  • Meng de calamansi-azijn, mosterd, honing, dragon en knoflookpoeder. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de rookplank uit het water en leg op het rooster van de barbecue. Sluit snel de deksel van de barbecue!
  • Leg ondertussen de zalmfilet met de huid naar beneden op een bord/plank en breng op smaak met peper en zout.
  • Wacht tot de plank gaat roken.
  • Leg de zalm met de huid naar beneden op de plank zodra de plank rookt en verdeel de marinade (met een siliconen kwast) over de zalm. Werk zo snel mogelijk zodat er zo weinig mogelijk rook verloren gaat.
  • Bak de zalm in circa 20 minuten gaar. De binnenkant mag gerust nog iets rosé zijn!

 

Om er een complete maaltijd van te maken aten wij bij de zalm op de barbecue gegrilde venkel en een salade van couscous met komkommer, tomaatjes, rauwe venkel, kappertjes en munt. Een heerlijke combinatie!

NaamNaamNaam

Bij een mooie zomerse avond hoort ook een lekker glas wijn. Ik had gekozen voor een Portugese witte wijn gemaakt van de druif Fernao Pires van het huis Quinta do Alqueve uit 2010.

 

Een korte proefnotitie: de wijn ruikt al heerlijk zodra je het glas inschenkt. Aantrekkelijke fruitaroma's van perzik, limoen en appel, een vleugje venkel maar er valt ook een 'botertje' en iets mineraligs te ontdekken. Het botertje was subtiel en zorgde ook voor een prettig mondgevoel. De wijn en de zalm vulden elkaar bjzonder goed aan: het botertje counterde de structuur van de zalm perfect en de frisheid en sappigheid van de fruittonen waren goed in balans met de marinade. De keuze voor venkel als groente was een geslaagde keuze omdat deze ook al terugkwam in het smaakprofiel van de wijn. Dubbel genieten dus!

 

En nu maar hopen dat er veel zomeravonden komen waarop we (weer) kunnen smullen van barbecue-gerechten en zomerse wijnen!